Úszó Diócsónakok
Felhasznált anyagok: dió, viasz, üveg tál, cérna, fémtalp( a már elégett mécsesekből is akár), víz
Eszközök: kés, csavarhúzó, befőttes üveg, fazék, tű
Először a diókat szétfeszítettem a csavarhúzóval és késsel kikapartam a belsejüket. (A diót felhasználhatjuk később sütibe.).
A fém rögzítő talpba dupla cérnát húztam, hogy könnyebben égjenek majd a mécsesek. Beleraktam a kivájt dióhéjakba. A cérnát hosszúra( 5-10 cm) hagytam, hogy a viasz öntésnél jobban meg tudjam fogni. Amikor elkészültem, csavarhúzóval darabokat véstem egy mécses betét viaszából, de ehhez bármilyen maradék gyertya, mécses megfelel.
Ezt kis befőttes üvegbe tettem, és vízzel töltött fazékba melegíteni kezdtem. Mikor felolvadt a viasz, óvatosan kiemeltem az üveget és az előkészített dióhéjakba töltöttem. A viasz gyorsan kihűl, mert kis mennyiség fér csak a héjba. Amíg megszilárdultak, előkészítettem az üvegtálat, amibe vizet töltöttem. A felesleges cérnát levágtam A dió csónakokat a vízre helyeztem és meggyújtottam őket. Az üvegtál mintás falát megvilágítva gyönyörű fényjátékot szórtak a diómécsesek.
A bátrabbak, akik nem ragaszkodnak a hagyományos koszorúhoz akár Adventre is elkészíthetik 4 dió csónakkal.
|