Cukrozott naracshéj
Hozzávalók:
6 db kifacsart narancs héja
50 dkg cukor
20 dkg cukor a hempergetéshez
Elkészítés:
A narancshéjakat megmossuk, megpucoljuk, fehér szőrős részt leszedjük. kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk. Fazékba tesszük őket, vízzel felöntjük bőségesen és felforraljuk. 1-2 percig forraljuk. Majd leszürjük. Ezt 4x megismételjük. Hideg vizzel felöntjük újra, forraljuk, szűrjük.
Kicsit unalmas és hosszadalmasnak tűnik a dolog, de a művelet végére a narancshéj elveszti kesernyés ízét.
A legutolsó szűrés után félretesszük a narancshéjakat. Majd egy üres fazékba teszünk 0,5 kg cukrot, amit felöntünk 0,5 l vízzel. Kevergetjük kicsit, hogy a cukor feloldódjon, ezután beledobjuk a szirupba a narancshéjakat. Ha nem lepi el őket a cukros víz, akkor adjunk hozzá még sima vizet. Forrás után kb. 1 órági finoman gyöngyözve forraljuk a finomságunkat.
Amikor a narancshéjak puhék, átlátszóak, de még egyben vannak, akkor lezárhatjuk a lángot. Leszürjük és lecsöpögtetjük őket. Ezután egy nagy tálácra kiszorunk 20-30 dkg cukrot és meghempergetjük benne a narancsdarabkákat, majd rácsra tesszük őket száradni, amihez szükséges 12-24 óra.
Majd kupacokat rakunk, amiket celofánba csomagolunk és szalaggal átkötjük ízlésünknek megfelelően.
|