Aszalt szilva likőr
Hozzávalók:
40 dkg magaozott aszalt szilva
20+20 dkg méz
4 darabka fahéj
1 vaniliarúd
kb. 5 dl vodka
Előveszünk egy 1,5 literes dunctos üveget, alaposan kimossuk. Először beledobunk pár szem aszaltszilvát, aztán mézet, aztán megint szilvát megint mézet, közepefelé beledobjuk a fahéjt és a vaniliát (amit előtte keresztbe és hosszába megvágtunk), majd tovább rétegezünk, amíg el nem fogy a gyümölcs és a 20 dekányi méz.
Ezután felöntjük a vodkával, hogy teljesen ellepje. Majd a kamrába tesszük hűvös, sötét helyre, kb. 3-4 napra. Ha eszünkbe jut olykor-olykor rázogassuk meg.
Néhány nap után mikor már a szilvák megduzzadtak, elővesszük a másik 20 dekányi mézet és felfőzzük 2,5 dl vízzel. Megvárjuk még kihűl és utána ráönjük a gyümölcsre. Jól összekeverjük, összerázzuk, majd leszürjük. Gyógyszertári gézlap lenne a legjobb, de aprós lyukú szűrő is megteszi. Ezután csinos, kisebb nagyobb üvegekbe tölthetjük, amit majd kedvünkre dekorálhatunk.
Utóirat: ezt a vodkás szilvát, nyugodtan lehet használni, fagyikba, sütikbe, édességekbe, mint pl. a rumos meggyet. kb. 7 dl lesz belőle.
|