Karácsonyi menüsor 2.
Tejszínes mézes körteleves
Hozzávalók 4 főre 4 nagy körte, 1 evőkanál cukor, 1-2 cikk citrom, 2 evőkanál méz, csipetnyi Lucullus őrölt gyömbér, 3 dl tejszín
Elkészítés A körtéket meghámozzuk, magházukat kiemeljük, húsukat cikkekre vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, a tűzre tesszük. A cukorral és a citromgerezdekkel ízesítjük, majd néhány perc alatt puhára főzzük. Ezután a citromdarabokat kidobjuk, és a körtét a levével együtt simára turmixoljuk. A mézzel és a gyömbérrel fűszerezzük, a tejszínnel krémesítjük, majd langyosra hűtjük.
A körtelevest kis tálkákba merjük és citromfűlevélkékkel díszítjük.
Mázas pulykasült pirított krumplival és párolt sárgarépával
Hozzávalók: Egy 3-3,5 kg-os bébipulyka, 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg margarin, 5 dkg méz, 1 fej v. hagyma, 15 dkg dió, 2 szelet kalács, 4 tojás, 1 kupica konyak, 1 alma, só, 1-1 kk. p. paprika, bors, 4 babérlevél, 6-8 borókabogyó, 4-5 szegfűszeg
A diót megpirítjuk, majd durvára törjük. 5 dkg szalonnát kockára vágunk, kiolvasztjuk, a felaprított hagymát üvegesre pároljuk benne. A darált húst a hagymához adjuk, 10-15 percig pároljuk, majd borssal, paprikával (ízlés szerint más fűszerekkel is) ízesítjük. A konyakkal, az összetört kemény tojással és a beáztatott, kicsavart kaláccsal jól összedolgozzuk. A meghámozott almát vékony szeletekre vágjuk.
A megtisztított pulyka bőrét, a hasüreg felöl a kezünkkel, óvatosan fölemeljük. Először az almát, majd a vékony szalonnaszeleteket a bőr alá csúsztatjuk: legnagyobb része a mellre jusson, de egy-egy szelet maradjon a combokra is. A tölteléket a hasüregbe tömjük, a nyílást bevarrjuk. Két fakanalat teszünk egy magas falu tepsi aljára, a megtöltött pulykát erre fektetjük. A margarint elkeverjük a mézzel, és a pulykát a keverék felével megkenjük. A darabos fűszereket mellédobjuk, és a tepsit dupla alufóliával lezárjuk. (A fakanálra azért van szükség, nehogy a pulyka bőre a párolódás során a tepsi aljára tapadjon, mert akkor nem tud megpirulni.) Vizet nem öntünk alá. A forró sütőbe tolva 20-25 percig erős, majd közepes lánggal annyi óráig hagyjuk párolódni, ahány kilós volt a pulyka. Ezután a fóliát levesszük, a maradék margarinos mézzel megkenjük a pecsenyét, és szép ropogósra sütjük. Libazsírban pirított krumplit és párolt sárgarépát adhatunk mellé.
Mézestorta narancsos krémmel
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 12 dkg méz, két tojás, 7 evőkanálnyi tej, 25 dkg cukor, 40 dkg liszt, szódabikarbóna. Hozzávalók a krémhez: 25 dkg mascarpone, 3 dl tejszín, egy pohár narancslé, kandírozott narancshéj, két zacskó habfixáló.
A vajat a mézzel, a két tojással, a 7 evőkanálnyi tejjel és a cukorral gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Keverjünk a liszthez jó két teáskanál szódabikarbónát, majd forgassuk ezzel össze a kihűlt krémet. Hagyjuk pihenni egy órát, majd osszuk nyolc cipóba. Nyújtsuk késhátnyi vékonyra, és süssük meg a hat kerek, tortaméretű lapot. Jó kis türelemjáték, de finom mézes illata van, és közben el lehet készíteni a töltelékeket.
A mascarponét keverjünk simára a 3 dl tejszínből vert kemény habbal, adjunk hozzá egy pohárnyit narancslevet és turmixgépben összetört kandírozott narancshéjat. Habfixálóból két zacskónyi kerüljön bele. Ezután töltsük meg a lapokat a krémmel, és hűtőben pihentessük legalább huszonnégy órát. Tálalás előtt öntsük le csokoládémázzal.
Italok
Bécsi puncs Főzzünk le egy liter jó erős fekete teát. Kanalazzunk bele bő két deci mézet. Öntsünk bele két deci erős, sötét rumot. Egy jól megmosott citromot és egy narancsot karikázzunk fel szép vékony, egyforma szeletekre, és adjuk hozzá a puncshoz, majd kapjon két fahéjrudat is. Melegítsük össze, és már ihatjuk is.
Alkoholmentes tojáslikőr
Fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!
Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliás cukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez.
Keverjük simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzzük öt percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és öntsük bele a vaníliáscukrot is és jól keverjük el. Ezután hűtsük le.
Szervírozzuk melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegyük a masszát turmixgépbe és adjunk hozzá egy csésze tört jeget. Mixeljük habosra, a tetejét díszítsük szerecsendióval.
|