Snidlinges házisajt
Hozzávalók:
5 pohár joghurt
2 gerezd fokhagyma
1 csokor snidling
só, bors
0,5 kávéskanálnyi őrölt kömény
Elkészítés:
A joghurtot beleöntjük egy szitába, amibe előtte egy laza szövésű szövetet tettünk. A szűrőt egy keverőtálra helyezzük és betesszük a hűtőbe 36-48 órára. Ezalatt kicsöpög belőle annyi savó, hogy finom krémes állagóvá váljon a joghurtunk.
(A textil egyébként lehet egy nem használt poló, vagy egy textilpelenka)
A következő lépésben a fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk, a snidlinget apróra vágjuk. A sűrű joghurtkrémbe keverünk a többi fűszerrel (só, bors, őrölt kömény) együtt. Megvan a sajttésztánk, most próbáljunk meg belőle egy 10 cm-es korongot formázni, amit becsomagolónk egy újabb pólóba. Minél több réteg fedi, annál jobba. A sajtunkat két vágódeszka közé tesszük és a tetejére pakoljunk még néhány könyvet. Azért ne legyen se túl nehéz se túl könnyű, kb. 70 dekányi súly.
Ezután jön az érlelés. A sajtkorongunkat betesszük a hűtőbe 24-36 órára, hogy kialakuljon a végleges íze. Olyan kemény úgy se lesz, mint a Trapista sajt, de ha többször bepólózzuk, keményedhet.
Ajándékozás előtt folpackba csomagoljuk és beletesszük egy dobozba, amit előtt béleljünk ki kóccal vagy selyempapírral. Hűtőben tároljuk. A szavatossága a joghurt szavidejétől függ, ezért ezt érdemes megjegyeznünk.
Egy finom bor mellé kiváló inyencség.
1 sajt lesz belőle!
|