Karácsonyi menüsor 1.
Gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
- 30 dkg (mirelit) hámozott gesztenye
- 4 dkg vaj
- 1 tk porcukor
- 1 db sárgarépa
- 1 db póréhagyma
- 125 ml fehérbor
- 5 dl leves
- 2 dl főzőtejszín
- só, őrölt bors, szerecsendió
- tálaláshoz: 1 dl habtejszín, fahéj
Elkészítés:
- A sárgarépát és a pórét megpucoljuk, karikára vágjuk.
- A vajat lábasban megolvasztjuk, rátesszük a felengedett gesztenyét, és átforgatjuk a vajon. Rászórjuk a porcukrot, pár percig karamellizáljuk a gesztenyével, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a pórét. Rövid pirítás után felöntjük a borral, majd hozzáadjuk a húslevest. Fűszerezzük, és közepes tűzőn, fedő alatt addig pároljuk, amíg a gesztenye megpuhul.
- A levest botmixerrel pürésítjük, felöntjük a tejszínnel, és összemelegítjük. Ízlés szerint fűszerezzük.
- Kissé felvert habtejszínnel és őrölt fahéjjal díszítve tálaljuk.
Zöldséges marhahústekercs
Főétel: A zöldséges marhahústekercs zöldséggel töltve, és zöldséges körettel is és húsimádóknak egyaránt ajánljuk, sőt! Olyan akár ünnepi egytálétel, amely a házias ízekhez szokott vendégeket is meg fogja győzni, így kiválóan alkalmas például családi ebédek menüjébe..
Hozzávalók:
- kb. 60 dkg marhafelsál (szeletelve)
- 2 ek dijoni mustár
- 1/2 db póréhagyma
- 1 db sárgarépa
- 12-16 szelet bacon
- olaj és vaj a sütéshez
- 5 dkg szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 kicsi üveg ezüsthagyma
- 1 ek paradicsompüré
- 1 tk pirospaprika
- 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
- 1 ek liszt
- 2 dl vörösbor
- 3 dl marhahúsleves
- ½ csokor zöldpetrezselyem
- só, bors
Elkészítés:
- A húst kiklopfoljuk, ha szükséges kettévágjuk, vékonyan megkenjük mustárral, sózzuk és borsozzuk.
- A répát és a pórét előbb szeletekre, majd nagyon vékony csíkokra (julienne) vágjuk. Minden szelet húsra fektetünk 2-2 szelet bacont (kilógó részt vágjuk le), majd a hús hozzánk közelebb lévő végére helyezzünk keresztbe egy kis köteget a csíkokra vágott zöldségekből, és ezen a végen kezdve szorosan tekerjük fel a húst. A végén fogpiszkálóval fixáljuk.
- A fokhagymát apróra, a szalonnát kockára vagy csíkokra vágjuk, a gombát megpucoljuk, és az ezüsthagymát lecsepegtetjük. A tekercseket serpenyőben forró olajon minden oldalon megpirítjuk, majd egy tányérra kivesszük. A maradékon felolvasztjuk a vajat, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, szalonnát, valamint a gombát és ezüsthagymát, röviden pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, pirospaprikát és szegfűszeget, a liszttel megszórjuk. Rövid pirítás után hozzáöntjük a bort, és hozzáadjuk a fél csokor zöldpetrezselymet.
- Egy tepsi aljára öntjük a zöldséges köretet, ráhelyezzük a roládokat, és felöntjük a húslevessel. 180 fokos sütőben lefedve kb. 90 percig sütjük (pároljuk), néha megforgatjuk a tekercseket.
- A kész tekercsekből kiszedjük a fogpiszkálót, és a zöldséggel tálaljuk.
Mézes túrótorta
Desszert.: A következő mézes túrótorta sütés nélkül villámgyorsan elkészíthető, ráadásul finom és mutatós is, így remekül zárhat egy ebédet vagy vacsorát, de olyan alkalmakra is kiváló, amikor megkívánunk valami egyszerű finomságot..
Hozzávalók
- 3 dkg vajas keksz
- 15 dkg zsírszegény krémsajt
- 3 ek habtejszín
- 1 ek cukor
- 2 ek folyékony méz
- Bogyós gyümölcsök
Kellék: 2 db 8 cm- es fémkarika (vagy keksz szaggató)
Elkészítés
- A fémkarikákat 2 tányérra helyezzük. A kekszeket egy nyújtófával összetörjük. A keletkezett morzsát elosztjuk a karikákba, alaposan lenyomkodjuk az ujjunkkal.
- A krémsajtot a habtejszínnel, cukorral és 1 ek mézzel lágy habbá keverjük, majd a karikákba töltjük. A tetejét elsimítjuk. Pihentetjük.
- Tálalás előtt egy-két percre a két kezünkkel átfogjuk a fémkarikát (ezáltal felmelegszik), és óvatosan lehúzzuk a tortácskáról.
- A maradék mézzel leöntjük, bogyós gyümölcsökkel díszítjük
(forrás:www.tutitippek.hu) |