Alaprecept
Ezt a végtelenségig lehet variálni. 20 dkg csoki kell hozzá, 3 dkg vaj, 2 tojás sárgája, kb. 4 evőkanál tejszín. A csokit apróra vágod/töröd, gőz fölött felolvasztod, aztán még a gőz fölött hozzáadod az egyéb dolgokat, krémesre kevered. Nem szabad túlhevíteni, mert a csoki szétválik. Hűtőben ki kell hűteni a masszát, és golyókat formázni belőle, majd valamiben meghempergetni (kakaópor, porcukor, csokireszelék, darált mandula/dió/mogyoró, ami tetszik). Ugyanígy az ízesítéssel is lehet játszadozni. Nálunk nagy kedvenc a chilis (étcsokiból), a kókuszos-zöldcitromos (fehércsokiból, a tejszínt citromlével helyettesítem), szoktam bele 'csomagolni' mogyorószemet néha, vagy aszalt gyümölcsöt.
Másik féle: az alap a marcipánmassza. Ebbe gyúrok bele mindenféle jót (kandírozott gyümi, aszalt dolgok, bármi), golyókat formázok és olvasztott csokiba mártom. A csokis réteget még pluszban is lehet díszíteni, pl. pisztáciával, cukorbogyókkal, mandulával.
Harmadik: ez egy türelemjáték. Pici minyonpapírokat ecsettel kikenek olvasztott csokival. Bele valami krém (nemrég találtam valahol: 2 mars szeletet fél dl. tejszínnel felfőzni), majd a tetejére ismét csoki. Nagyon extrás, sokan nem jönnek rá, hogy házilag hogyan tudok lágy töltetes bonbont gyártani. Ja, ami fontos, hogy a krém hideg legyen, mikor betöltöd, különben felolvasztja a csokiburkot.
Adventi Bonbon
Egy tábla 75%-os csokit, egy tábla narancsos csokoládét és úgy öt dkg kandírozott narancshéjat táblán összeaprítottam, közepesen durvára, hogy azért érezhető darabok maradjanak. Ezt a keveréket egy kanál erdei mézzel belegyúrtam húsz dkg natúr marcipánmasszába (a méz mennyisége változtatható ízléstől függően). Apró golyócskákat formáztam az illatos masszából, és rokokó csokoládéreszelékben hempergettem meg őket, aztán papírkapszlikba raktam a kis gömböcöket és most a hűtőben pihennek. Isteni az illatuk!
|